OPEN KWEKERIJDAG

Greenport boskoop

Op de Open Kwekerijdag in Boskoop kun je kennis maken met de boomkwekerij. Deze dag wordt al tien jaar georganiseerd en trekt jaarlijks duizenden belangstellenden. Op circa tien bedrijven ontdekken bezoekers alles over het telen van bomen, heesters en vaste planten.

Op de Open Kwekerijdag in Boskoop kun je kennis maken met de boomkwekerij. Deze dag wordt al twaalf jaar georganiseerd en trekt jaarlijks duizenden belangstellenden. Op elf bedrijven ontdekken bezoekers alles over het telen van bomen, heesters en vaste planten.

kweekt bomen, heesters en vaste planten voor bijvoorbeeld parken en langs wegen in heel Europa. Een van de grootste kwekerijen van Nederland. Hier is het centrale plein met het carriereplein (vacatures en opleidingen) en er zijn veel leuke standjes. Gratis koffie en thee, en een snackkar voor (betaalde) warme snacks en frisdrank. Tevens EHBO en opstappunt rondvaart (vertrek elk half uur: xx:30).

kweekt op 25000 m2 tientallen soorten sierheesters op contract voor Boot & Dart voor toepassing in het openbaar groen. Daarnaast kweekt Van Hevelingen kleinblijvende vlinderstruiken uit de Chip-serie van het merk ‘PW’ en Hortensia’s.
Je kunt hier vandaag planten kopen. kinderen vinden hier een springkussen, skelterbaan (bij slecht weer op nr. 48) en een van de opdrachten voor het diploma.

is geen kwekerij, maar een zorglocatie mét kwekerij. Volg een rondleiding om te zien met welke doelgroep Inizio werkt en hoe zij zorg met bijvoorbeeld de kwekerij combineren. Vandaag kun je hier planten kopen. Er is koffie, limonade en taart (betaald) en kinderen kunnen ringgooien en de voetbalkooi gebruiken.

kweekt vooral vroegbloeiende voorjaarsheesters, met de perzik “Prunus persica ‘Melred’” als paradepaardje. Ook enkele producten op stam, waaronder Magnolia ‘Susan’ en Viburnum burkwoodii ‘Anne Russel’. Je vindt hier een kraampje met jamverkoop voor het goede doel: ‘De Zonnebloem’. Lynda Laros verkoopt vlechtbomen en tuinkunst. En hier vind je een opdracht voor het boomkwekerijdiploma.

kweekt halfwas laanbomen en allerlei zeldzame soorten; wel meer dan 100! Wil je meer weten over bodemleven en het belang hiervan? Hier weten ze er alles over! Er is ook een professioneel potgrondbedrijf aanwezig. Je kunt hier vandaag planten kopen. Voor de kinderen is er een kegelbaan en ze kunnen hier een vaderdagcadeau maken als opdracht voor het boomkwekerijdiploma.

belevert vooral Duitse tuincentra met een breed assortiment kwaliteitsplanten, waarvan veel zelf gekweekt. Het bedrijf introduceert veel nieuwe en bijzondere producten. Leveranciers van substraat, voeding en foliekassen kunnen je hier alles vertellen over hun producten. Haal bij de ijskar van ijssalon Janssen een gratis ijsje en luister naar de muziek van Harmonie Excelsior (met 6 fanfares!).

is een modern, geautomatiseerd bedrijf dat op totaal 100.000 m2 ondermeer Clematis, Alstroemeria, Helleborus, Dianthus en Echinacea kweekt voor tuincentra en grote winkelketens. Vandaag gaat het werk gewoon door en worden tientallen vrachtwagens met planten geladen! Je kunt hier vandaag zelf ook planten kopen. Er is koffie met koek (gratis) en kinderen kunnen hier een speurtocht doen; voor het diploma. Ook is hier een skelterbaan (bij goed weer op nr. 16). Er is een imker die je alles kan vertellen over bijen op de kwekerij en je kunt hier allerlei mechanisatie bekijken.

De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen keurt jaarlijks honderden nieuwe plantensoorten. Op deze locatie kun je zulke soorten bekijken en de keurmeesters zelf spreken. Zelden spreek je zulke plantspecialisten en zie je zo’n bijzonder assortiment planten. De KVBC staat ook met een stand op het centrale plein bij Boot & Dart waar je tien volledig nieuwe hortensiasoorten vindt en zelf mag beoordelen. Voor kwekers heeft de KVBC hier een mooie aanbieding.

kweekt exclusievere heesters, coniferen en klimplanten. Onder meer Magnolia, Acer, Wisteria, Ilex en veredelde Picea en Pinus. De kweker presenteert diverse machines, waaronder een snoeimachine, een schoffelmachine en een steekmachine. Er is gratis koffie mét een gratis stroopwafel. Voor de kinderen is er een XL springkussen en voor de (jonge en oude 😉 kinderen presenteren de Asfaltrockers hun modelvrachtauto’s.

B.P. van Echtelt & Zn. (nr. 91)

kweekt diverse sierheesters. Er wordt op ambachtelijke wijze gewerkt met veel aandacht voor duurzaam telen. Veel planten worden geënt en er wordt knoflook gebruikt voor plaagbestrijding. Er is koffie en limonade. Vanaf ca. 11:30 tot 13:30 worden er heerlijke wafels gebakken tegen betaling, voor het goede doel “Fietsmaatjes”. Kinderen kunnen hier knutselen, kleuren en geschminkt worden. Zorgkas Lokaal & Speciaal staat hier om meer over de dagbesteding te vertellen die zij aanbieden en verkoopt heerlijke jam, sieraden en vaasjes. Ook is hier een opstappunt voor de rondvaartboot (vertrek elk heel uur: xx:00).

P.C.J. Stolk & Zonen (nr. 95)

kweekt Hedera (klimop), Skimmia en Ilex (hulst). Er wel eens over nagedacht hoe klimop gekweekt wordt? Al die ranken die over- en door elkaar groeien? Je ziet het hier. Vandaag kun je hier ook planten kopen. En voor de kinderen is hier een opdracht voor het boomkwekerijdiploma.

Gratis met de Boskoopse schuit

Helemaal van de ene naar de andere kant? Hopelijk is er een plekje vrij voor je.
In 15 tot 20 minuten vaar je naar de andere kant. Gratis, aangeboden door de kwekers en gerealiseerd door Stichting Rondvaarten en Promotie Boskoop VVV.

Het goede doel

Diverse kwekers doneren een deel van de verkoop van vandaag aan het goede doel. Deze open Kwekerijdag is gekozen voor Fietsmaatjes. Het bedrag zal een bijdrage leveren aan de duofietsen waarmee mensen die niet zelfstandig kunnen fietsen toch op pad kunnen.