OPEN KWEKERIJDAG

Greenport boskoop

2022

Op de Open Kwekerijdag in Boskoop kun je kennis maken met de boomkwekerij. Deze dag wordt al tien jaar georganiseerd en trekt jaarlijks duizenden belangstellenden. Op circa tien bedrijven ontdekken bezoekers alles over het telen van bomen, heesters en vaste planten.

Op de Open Kwekerijdag in Boskoop kun je kennis maken met de boomkwekerij. Deze dag wordt al tien jaar georganiseerd en trekt jaarlijks duizenden belangstellenden. Op circa zeven bedrijven ontdekken bezoekers alles over het telen van bomen, heesters en vaste planten. Onderaan deze pagina staat per bedrijf wat er te doen is.

Gebr. Van der Salm
Zijn we in de Provence? Of in Boskoop? Miljoenen lavendels worden jaarlijks door Van der Salm gekweekt. Deze locatie is de nieuwste kwekerij van het bedrijf. Vanuit de enorme loods worden dagelijks vele vrachtwagens geladen en gelost. Vandaag kun je hier ook planten kopen. Verser krijg je ze niet, en met tips van de meester. De gehele opbrengst van de plantenverkoop wordt gedoneerd aan de Ronald Moerings Foundation, ter ondersteuning van kankeronderzoek in het Antoni van Leeuwenhoek.

Centrale plein
En vandaag is bij Van der Salm ook ruimte voor het centrale plein, waar allerlei bedrijven zich presenteren. Ook is hier het BoskoopWerkt.nl carrièreplein, waar je allerlei werk- en opleidingsmogelijkheden in de boomkwekerij vindt. Nog iets te jong voor leren of werken in deze sector? Dan is hier ook een prachtige skelterbaan!

Boomkwekerij MG De Boer
Er zijn speciale boomkwekerijen die alleen maar jonge plantjes kweken, die plantjes noemen ze plantgoed. MG de Boer is zo’n bedrijf.
Zij laten stekjes van zo’n 200 soorten sierheesters groeien naar stevige planten die zij leveren aan collega kwekers in binnen- en buitenland. Bij de collega kwekers groeit het plantgoed door tot een grote struik. MG de Boer is dus dé ‘kraamkamer’ voor de boomkwekerij.
Je kunt hier koffie, thee, limonade en jam kopen.
De opbrengst hiervan gaat volledig naar het goede doel ‘Ik kook ook voor jou’ waarbij gekookt wordt in Alphen e.o. voor mensen die het financieel zwaar hebben.

Kwekerij JW Bakhuijzen
Wat is de overeenkomst tussen Skimmia’s en Pernettya’s? Behalve dat ze allebei door JW Bakhuijzen gekweekt worden? Het zijn beide besdragers. En om deze planten vol in bes bij het tuincentrum te krijgen werkt Bakhuizen met duizenden bijzondere medewerkers. De kweker werkt samen met de imker om de ijverige bijen de planten te laten bevruchten, zodat deze vol in bes komen. Een mooie samenwerking. Vandaag staat imker Maap Groenendijk op dit bedrijf om je alles te leren over de nuttige diertjes. Verder is er koffie, limonade en kinderen kunnen geschminkt worden.

Salixkwekerij Bontekoe
Salix is de Latijnse naam voor wilg. Bij Bontekoe kweken ze allerlei soorten, vooral op stammetjes. Hét paradepaardje van het bedrijf is Salix integra Flamingo. Eén keer raden naar de kleur van deze plant. Bij Salixkwekerij Bontekoe stapt u binnen in en energieneutraal bedrijf. Zonnepanelen wekken zelfs meer energie op dan er gebruikt wordt. Op het bedrijf staat ook de leverancier van de potgrond; of substraat, zoals ze dat in de boomkwekerij noemen. Interessant om er hier achter te komen dat er nog een hele gedachte zit achter de samenstelling van de grond!

D.J. Hendriksen
Op de kwekerij van D.J. Hendriksen groeien alleen planten die nooit verkocht worden. Het zijn zogenaamde moerplanten. Ze worden alleen maar gebruikt om stekjes van te knippen. En deze ongewortelde stekjes zijn het product van dit bedrijf. Het bedrijf heeft ook een kwekerij in Uganda, in Afrika. Hier worden ook jaarrond stekjes gekweekt om door andere kwekers verder opgekweekt te worden. Kinderen kunnen hier o.a. hun eigen stekjes steken en iets leuks voor bijvoorbeeld vaderdag knutselen. Ook aan een lekkere versnapering is gedacht.

Boomkwekerij Remon Bakhuijzen
Honderden soorten vaste planten in alle kleuren van de regenboog. Die komen bij Remon Bakhuijzen vandaan. De meeste planten zijn de deur al uit, maar speciaal voor de Open kwekerijdag heeft de kweker wat extra planten gekweekt. Zoek je er een paar uit? In de tussentijd weten de kinderen zich vast wel te vermaken op het springkussen.

Aqua Sifra
Waterplanten in het tuincentrum komen niet uit de sloot. Ook deze worden gekweekt in de boomkwekerij. Deze Open Kwekerijdag doet voor het eerst een waterplantenkweker mee. Een unieke gelegenheid om te zien hoe waterlelies, irissen en 270 andere soorten waterplanten gekweekt worden. Heb je zelf een vijver en wil je hierin een aantal nieuwe prachtige waterplanten? Bij waterplanten- kwekerij Aqua Sifra kun je je vandaag direct door de waterplantenkweker laten adviseren en wellicht een aantal plantjes mee naar huis nemen!